بزرگداشت نام و مقام خواجه نصیرالدین طوسی در کتابخانه عمومی هم نام او

ساخت وبلاگ

هفته منتهی به پنجم اسفند ماه، مصادف با سالروز تولد استاد البشر، خواجه نصیرالدین طوسی، در تقویم رسمی کشور به عنوان روز بزرگداشت این دانشمند، شاعر، فیلسوف، متکلّم، فقیه، ریاضی دان و منجّم برجسته ایرانی و روز مهندس اختصاص یافته است و هم نامی کتابخانه های عمومی با اندیشمندان و دانشمندان عرصه های مختلف علمی و ادبی کشور، فرصت مغتنمی است برای معرفی، شناخت و بهره مندی بیشتر از فضایل این بزرگان...

کتابخانه عمومی خواجه نصیرالدین طوسی شیراز نیز با استفاده از این فرصت، نمایشگاهی از کتاب های مرتبط با خواجه نصیر، شجره نامه این عالم وارسته و مطالبی درخصوص تولد، وفات، فرزندان، آثار، القاب، شاگردان، اساتید، اهداف، تمبرهای یادبود خواجه طوسی و نقش وی در دانشگاه و کتابخانه و رصدخانه شگفت انگیز مراغه و... به مدت یک هفته برپا نمود که مورد توجه اعضا و مراجعان کتابخانه واقع شد و به آشنایی بیشتر با این دانشمند و آثار او انجامید.

همچنین، روز سه شنبه، سوم اسفند ماه، نشست کتابخوان کتابخانه ای با معرفی کتابهای مرتبط با خواجه نصیر که در این کتابخانه موجود است برگزار شد و طی آن مرجان شکیبایی، کارشناس ارشد بیوشیمی، کتاب <<خواجه نصیر الدین طوسی:طلوع خورشید بی غروب>> نوشته موید شریف محلاتی..، ماهرخ محمدی، دانشجوی رشته روانشناسی، کتاب  «نصیرالدین طوسی، فیلسوف گفتگو»  نوشته خواجه غلامحسین ابراهیمی دینانی، مینا وزیرزاده، کارشناس بیهوشی، کتاب «اساس الاقتباس » نوشته خواجه نصیر الدین طوسی رامعرفی کردند.

گفتنی است، دانشمندان و محافل علمی اروپا، خواجه نصیرالدین طوسی را که یکی از سرشناس‌ترین و بانفوذترین شخصیت‌های تاریخ جریان‌های فکری اسلامی‌ است را با عنوان «الطوسی» به یکدیگر معرفی می کنند. دانشمندان بزرگ معاصرش، به او لقب «استاد البشر» می دادند و شاگرد نامدارش علامه حلی، وی را «عقل حادی عشر» یعنی عقل یازدهم بعد از عقل های دهگانه ای که در فلسفه مطرح می شود، نام نهاده است. دربین فلسفه دانان، به «محقق طوسی» یا «خواجه طوسی» شهرت دارد. ازدیگر القاب او «معلم ثالث» است که معلم اول را ارسطو، و معلم ثانی را فارابی می دانند. چون او یکی از برجسته ترین تفسیر کنندگانِ آثار ارسطوست، به «ارسطوی ثانی» نیز معروف شده است.

جالب است بدانید براساس بررسی هایی که دانشمندان روی آثار نجومی خواجه نصیر انجام داده اند، دریافته اند که او از مختصات جغرافیایی قاره آمریکا آگاه بوده است، در حالی که کلمبوس، دو قرن بعد از خواجه به کشف قاره آمریکا نایل شد. این آگاهی که به وسیله دانشمندان شوروی سابق، هنگام مطالعه جدول های نجومی خواجه نصیر به دست آمده، در مجله «شوروی امروز» ضمن مقاله ای با عنوان «پیشرو دیگر کلمبوس» مطرح گردیده است.

وی در اخلاق ناصری، معروفترین اثرش بین یک صد و نود آثار و رساله ای که از وی به جای مانده است، رستگاری راستین انسان‌ها را در«سعادت نفسانی»، «سعادت بدنی» و «سعادت مدنی» می‌داند و این نکته نشان می‌دهد که خواجه در مسائل مربوط به بهداشت جسمانی و روانی هم کارشناس بوده‌است.

برای بزرگداشت نام این دانشمند بزرگ و چهره درخشان ایران و جهان و به پاس خدمات ارزنده او به دانش ستاره شناسی و ریاضیات، در نام گذاری جایگاه های شناخته شده در کره ماه، نام او را در نصف النهار 41 جنوبی و مدار صفر آن کره ثبت کرده اند.

خواجه طوسی در سال 597هجری قمری در شهر طوس مشهدالرضا(ع) دیده به جهان گشود و پیکر این عالم عالیقدر و دانشمند نامی در سن 75سالگی در جوار حضرت امام موسی کاظم(ع) در کاظمین به خاک سپرده شد.

نام و یادش را با افتخار، گرامی می داریم.

 

 

 

+ نوشته شده در  شنبه هفتم اسفند ۱۳۹۵ساعت 10:46  توسط کتابخانه عمومی خواجه نصیرالدین طوسی  | 
کتابخانه عمومی خواجه نصیرالدین طوسی...
ما را در سایت کتابخانه عمومی خواجه نصیرالدین طوسی دنبال می کنید

برچسب : بزرگداشت,نام,مقام,خواجه,نصیرالدین,طوسی,کتابخانه,عمومی,نام, نویسنده : akhajehnasirtousi4 بازدید : 52 تاريخ : شنبه 28 مرداد 1396 ساعت: 3:28